Φοιτητές
Γενικά | Οργαν. Δομή | Φοιτητές | Ηλ. Φάκελος | Κλινικά Κριτήρια | Έντυπα
Οι φοιτητές του 4ου έτους εργάζονται στην ΚΣΑΑ, σε σταθερή θέση της κλινικής,δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα/Τετάρτη ή Τρίτη/Πέμπτη) και ώρες 13.00-17.00 και κάθε δεύτερη Παρασκευή στο 7ο αλλά όχι στο 8ο εξάμηνο.
Οι φοιτητές του 5ου έτους εργάζονται στην ΚΣΑΑ, σε σταθερή θέση στην κλινική, δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα/Τετάρτη ή Τρίτη/Πέμπτη) και ώρες 08.00-12.30 και κάθε δεύτερη Παρασκευή. Οι φοιτητές εργάζονται στην ΚΣΑΑ μόνο την ημέρα και ώρα της άσκησής τους σε αυτήν.
Οι φοιτητές
- Παρευρίσκονται όλη την ώρα της άσκησής τους στην κλινική, ακόμα κι αν για κάποιο λόγο δεν έχουν ραντεβού με ασθενή.
- Εργάζονται συνεχώς με ασθενείς την ημέρα της άσκησής τους, φροντίζοντας ιδιαίτερα να μην έχουν κενά στο πρόγραμμά τους.
- Συνεργάζονται με τον υπεύθυνο φοιτητών ανά όροφο και με όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του ορόφου σύμφωνα με τα αναγραφόμενα σε αυτό τον Οδηγό και με τις πρόσθετες-ιδιαίτερες οδηγίες του κάθε γνωστικού αντικειμένου.
- Ενημερώνουν τον ασθενή για τον υφιστάμενο "Κανονισμό Εξέτασης και Θεραπείας Ασθενών στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ" που βρίσκεται ανηρτημένος στην ιστοσελίδα της Οδοντιατρικής Σχολής και έχει εγκριθεί από τη Γ.Σ της Σχολής .
- Αναφέρουν το οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν αντιμετωπίζουν με ασθενή τους στον υπεύθυνό τους, άμεσα με την εμφάνιση του προβλήματος (π.χ. μία φορά καθυστέρηση στο ραντεβού ή αναβολή του ή μη προσέλευση σε προκαθορισμένο ραντεβού χωρίς ενημέρωση, δυσκολία τηλεφωνικής επικοινωνίας, μη πληρωμή σε τακτά διαστήματα, συνεχή παράπονα για το χρόνο της θεραπείας, για το κόστος ή την ποιότητα της εργασίας κλπ). Οι φοιτητές καταγράφουν αυτά τα προβλήματα στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή στο τμήμα «Ημερολόγιο», συγκεκριμένα στις «Σημειώσεις» (ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται κυρίως στην καταγραφή - με ημερομηνίες - στην καθυστέρηση στο ραντεβού ή αναβολή του ή μη προσέλευση σε προκαθορισμένο ραντεβού χωρίς ενημέρωση).
- Τηρούν αυστηρά το Σ.Θ που θα υπογραφεί και οποιαδήποτε αλλαγή του στην πορεία επέρχεται μετά από συζήτηση και συμφωνία με το προσωπικό της ομάδας και τον υπεύθυνό τους.
- Εργάζονται έχοντας πάντοτε ανοικτό τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή. Στις λίγες περιπτώσεις, που υπάρχει και έντυπος φάκελος του ασθενή και χρειάζεται να ανακτήσουν πληροφορίες από αυτόν (παλιές ακτινογραφίες, εργασίες που έχουν γίνει στο παρελθόν στην ΚΣΑΑ), τον παραλαμβάνουν από την Γραμματεία της ΚΣΑΑ και τον παραδίδουν την ίδια ημέρα στη Γραμματεία.
- Ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή θα πρέπει να είναι ανοικτός στα στάδια της συγκεκριμένης εργασίας που εκτελούν.
- Προετοιμάζονται, θεωρητικά, για την κλινική πράξη ή στάδιο/α που θα πραγματοποιήσουν. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό και απόλυτα απαραίτητο για τους 4ετείς φοιτητές.
- Αναγράφουν την καθημερινή δραστηριότητά τους στον ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε ασθενή, στη θέση «Ημερολόγιο», τσεκάροντας τα στάδια που πραγματοποίησαν και γράφοντας πρόσθετες πληροφορίες στις σημειώσεις του (π.χ. αποχρώσεις σ.ρ. που χρησιμοποιήθηκε, κονία συγκόλλησης στεφάνης) και φροντίζουν ώστε τα μέλη του προσωπικού να υπογράφουν ηλεκτρονικά την ίδια ημέρα.
- Ακολουθούν τη διαδικασία παραπομπής σε άλλες κλινικές, όπως περιγράφεται στη συνέχεια.
- Επιλέγουν οδοντοτεχνικό εργαστήριο, υποχρεωτικά, από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στον «Κατάλογο συνεργαζόμενων οδοντοτεχνικών εργαστηρίων Οδοντιατρικής Σχολής».
- Έχουν την ευθύνη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων των ασθενών τους, έτσι όπως αποτυπώνονται στο Σ.Θ.
- Παραλαμβάνουν και παραδίδουν τα εργαλεία τους καθημερινά από την εργαλειοδοσία της κλινικής που εργάζονται και έχουν την ευθύνη καθαριότητας και σωστής λειτουργίας της οδοντιατρικής τους έδρας. Οι 5ετείς παραλαμβάνουν εργαλεία από την εργαλειοδοσία για νέο ασθενή μέχρι 11.45 και μετά το χρόνο αυτό μόνο μετά από προφορική εντολή του εκπαιδευτικού προσωπικού προς την εργαλειοδοσία. Η αντίστοιχη ώρα για τους 4ετείς φοιτητές είναι 16.15 και τηρείται η ίδια διαδικασία.
- Επιπρόσθετα, τυχόν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις ασθενών και γνωματεύσεις από άλλο θεράποντα ιατρό που είχαν ζητηθεί από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές φυλάσσονται στη γραμματεία της ΚΣΑΑ ανά ασθενή και ανά φοιτητή.
- Σε περίπτωση τραυματισμού φοιτητή με αιχμηρό αντικείμενο κατά τη διάρκεια της άσκησης του στην ΚΣΑΑ, ενημερώνεται άμεσα ο υπεύθυνος φοιτητών προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, με βάση το υπάρχον πρωτόκολλο.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ από τη ΧΡΕΩΣΗ ενός ασθενή μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας του
- Με την έναρξη της ΚΣΑΑ, ο υπεύθυνος του φοιτητή έχει επιλέξει έναν αριθμό ασθενών τους οποίους αναθέτει στο φοιτητή, χρεώνοντάς τους, συγχρόνως, τον ηλεκτρονικό τους φάκελο.
- Ο φοιτητής έχει πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών που χρεώνεται και μόνο σε αυτούς.
- Ο φοιτητής θα πρέπει να τηλεφωνήσει άμεσα στον/ους ασθενείς αυτούς για να κανονίσει το πρώτο ραντεβού τους.
- Στο πρώτο ραντεβού γίνεται η επαναβεβαίωση του ιατρικού και του οδοντιατρικού ιστορικού που αναγράφονται ήδη στον ηλεκτρονικό φάκελο από την εξέταση του ασθενή στη Διαγνωστική Κλινική. Ακολουθεί η ηλεκτρονική συμπλήρωση του οδοντογράμματος καθώς και του περιοδοντογράμματος. Η λήψη οπισθοφατνιακών/οπισθομυλικών ακτινογραφιών ή αποτυπωμάτων ή ο έλεγχος ζωτικότητας δοντιών γίνεται όταν θα κριθούν απαραίτητα από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα, ο φοιτητής σχεδιάζει και τον τρόπο αντιμετώπισης του κάθε προβλήματος που εντοπίζει καθώς και στο σύνολό τους. Σε περίπτωση λήψης οπισθοφατνιακών/οπισθομυλικών ακτινογραφιών από το φοιτητή αυτές φυλάσσονται στη Γραμματεία ΚΣΑΑ ανά ασθενή και παραλαμβάνονται και επιστρέφονται από το φοιτητή την ημέρα άσκησής του.
- Στη συνέχεια, ο φοιτητής καλεί τα μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας, ανά γνωστικό αντικείμενο, και συζητά τα ευρήματα της κάθε εξέτασης (π.χ. το οδοντόγραμμα με κάποιο μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της Οδοντικής Χειρουργικής), τη διάγνωση, τον τρόπο αντιμετώπισής τους, το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για τη θεραπεία καθώς και τη σειρά (χρονικό προγραμματισμό) των οδοντιατρικών πράξεων που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού συνεργάζονται μεταξύ τους και συζητούν συνδυαστικά το Σ.Θ, αν αυτό είναι απαραίτητο, παρουσία του φοιτητή.
- Τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια θεραπείας μαζί με το κόστος του καθενός αναλυμένο ανά οδοντιατρική πράξη (περιλαμβάνεται και το οδοντοτεχνικό κόστος) καταγράφονται στον ηλεκτρονικό φάκελο.
- Ο φοιτητής παρουσιάζει το/α Σ.Θ. στον ασθενή μαζί με το κόστος τους και τη χρονική διάρκεια εκτέλεσης του καθενός και συζητά μαζί του τις εναλλακτικές λύσεις. Ο ασθενής μπορεί να αποφασίσει: (α) ότι δεν συμφωνεί με το/α προτεινόμενο/α Σ.Θ. ή ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος ή στο χρόνο, (β) ότι μπορεί να πραγματοποιήσει μέρος μόνο του Σ.Θ. (το θεραπευτικό υποχρεωτικά στο σύνολό του – το σύνολο ή μέρος του προσθετικού σχεδίου, προαιρετικά), (γ) το συνολικό Σ.Θ.
- Στη συνέχεια, ο φοιτητής καλεί τον υπεύθυνο των φοιτητών του ορόφου και παρουσιάζει όλη την προηγούμενη διαδικασία. Αν συντρέχει το 7α τότε ο υπεύθυνος αποχρεώνει το φάκελο από το φοιτητή. Αν συμβαίνει το 7β, λαμβάνεται η απόφαση για το ποιο από τα προτεινόμενα Σ.Θ θα ακολουθήσει και ποιες πράξεις θα πραγματοποιήσει.
- Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμπλήρωση του Σ.Θ που θα αποφασιστεί, είτε στην περίπτωση 7β είτε στην 7γ, γίνεται σε συγκεκριμένο έντυπο (Έντυπο Σχεδίου Θεραπείας), το οποίο υπογράφεται από τον υπεύθυνο και από τον ασθενή, ώστε να γίνει εφικτή η έναρξη υλοποίησής του. Προηγουμένως, θα πρέπει το κάθε μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού να έχει υπογράψει το μέρος του Σ.Θ του αντικειμένου ευθύνης του. Στην περίπτωση που το Έντυπο Σχεδίου Θεραπείας δεν συμπληρωθεί κατά το υπόδειγμα ή/και δεν υπογραφεί όπως πρέπει είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η ηλεκτρονική χρέωση της οποιασδήποτε οδοντιατρικής πράξης στο φοιτητή
Το υπογεγραμμένο από όλους Έντυπο Σ.Θ. παραδίδεται στη Γραμματεία ΚΣΑΑ, και στη συνέχεια εκεί καταγράφεται ηλεκτρονικά. Το υπογεγραμμένο Σ.Θ. φυλάσσεται στη Γραμματεία ΚΣΑΑ ανά ασθενή. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται το υπογεγραμμένο Σ.Θ. να φέρει το όνομα του ασθενούς, τον αριθμό φακέλου καθώς και την ημερομηνία υπογραφής.
- Με το πέρας αυτής της διαδικασίας, ο φοιτητής μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιεί το αποφασισμένο Σ.Θ.
- Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπάρξει τροποποίηση του Σ.Θ, ενημερώνεται οπωσδήποτε ο υπεύθυνος και σημειώνονται οι τροποποιούμενες πράξεις στο προαναφερόμενο Έντυπο Σχεδίου Θεραπείας, δηλαδή, το ίδιο με αυτό που φέρει το αρχικό Σ.Θ. Το τροποποιημένο Σ.Θ. υπογράφεται πάλι από τον υπεύθυνο των φοιτητών και τον ασθενή. Κάθε τροποποίηση του Σ.Θ. (αφού υπογραφεί στο Έντυπο Σχεδίου Θεραπείας) καταγράφεται και ηλεκτρονικά από τον υπεύθυνο των φοιτητών ή από τη Γραμματεία ΚΣΑΑ.
- Η έναρξη μιας οδοντιατρικής πράξης και η ολοκλήρωσή της υπογράφονται ηλεκτρονικά από το εκπαιδευτικό προσωπικό («σε εξέλιξη», «ολοκλήρωση», αντίστοιχα).
- Η χρέωση στο φοιτητή, της οποιασδήποτε πράξης, ολοκληρώνεται μόνο όταν γίνει η εξόφληση του αντίστοιχου νοσηλίου της - στοιχείο που εμφανίζεται και ελέγχεται άμεσα στην ηλεκτρονική καρτέλα του ασθενή - επί δε προσθετικής εργασίας και το οδοντοτεχνικό κόστος, που πιστοποιείται μέσω του τιμολογίου του οδοντοτεχνίτη.
Συνεπώς, για τη χρέωση μιας οδοντιατρικής πράξης στο φοιτητή θα πρέπει να έχει:
- 1ον συμπληρωθεί από το φοιτητή το Σ.Θ. στο Έντυπο Σχεδίου Θεραπείας στο οποίο και να αναγράφεται η συγκεκριμένη πράξη και να έχει υπογραφεί από τον υπεύθυνό του και τον ασθενή,
- 2ον να έχει υπογραφεί ηλεκτρονικά η έναρξη (σε «εξέλιξη»), τα στάδια (στο Ημερολόγιο) και η ολοκλήρωσή της («ολοκλήρωση») και,
- 3ον να έχει πληρωθεί το νοσήλιο της και το οδοντοτεχνικό κόστος, αν υπάρχει (Ενδεικτική Καρτέλα ασθενή-φοιτητή).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο έλεγχος του συνολικού κλινικού έργου του φοιτητή γίνεται αποκλειστικά μέσα από τους ηλεκτρονικούς φακέλους των ασθενών που έχει αναλάβει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο φοιτητής πρέπει να ζητά στο εκπαιδευτικό προσωπικό να υπογράφονται ηλεκτρονικά οι εργασίες που έκανε την ίδια ημέρα που έγιναν αυτές (π.χ. έναρξη, στάδια της συγκεκριμένης εργασίας που έγιναν την συγκεκριμένη ημέρα, ολοκλήρωση).
Παραπομπή ασθενών ΚΣΑΑ σε άλλες κλινικές
1. Μεταπτυχιακές. Συγκεκριμένες πράξεις του Σ.Θ, που έχει εκπονηθεί για κάποιον ασθενή της ΚΣΑΑ, είναι πιθανόν να βρίσκονται εκτός των δυνατοτήτων αντιμετώπισης από τους φοιτητές του 4ου ή και 5ου έτους. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ του ασθενή σε μεταπτυχιακή κλινική για την πραγματοποίηση αυτών και μόνο των πράξεων, όπως στις μεταπτυχιακές κλινικές Ενδοδοντίας, Περιοδοντολογίας, Οδοντικής Χειρουργικής και Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό της ΚΣΑΑ, κάθε γνωστικού αντικειμένου, είναι εκείνο που κρίνει την αναγκαιότητα της παραπομπής σε μεταπτυχιακή κλινική.
Η παραπομπή ασθενή σε μεταπτυχιακή κλινική γίνεται ηλεκτρονικά από τον υπεύθυνο των φοιτητών. Προκειμένου για παραπομπή ασθενή στην Ενδοδοντία και στη Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική, απαιτείται και ηλεκτρονική παραπομπή και να συμπληρωθεί (και υπογραφεί από τον υπεύθυνο των φοιτητών) τοΈντυπο Παραπομπής σε Άλλη Κλινική. Σε κάθε παραπομπή (ηλεκτρονική ή έντυπη), θα πρέπει να αναφέρεται η αιτία παραπομπής καθώς και το όνομα του μέλους του διδακτικού προσωπικού που την προτείνει.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην παραπομπή στην Ενδοδοντία, ισχύουν τα ακόλουθα:
- Το παραπεμπτικό θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα οπισθοφατνιακό ακτινογράφημα καλής ποιότητας
- Το παραπεμπτικό παραδίνεται από το φοιτητή στη μεταπτυχιακή κλινική του Β Τομέα (2ος όροφος Νέου Κτηρίου, 08.30 – 12.30) και όλα τα στοιχεία του παραπεμπτικού καταγράφονται στο βιβλίο ασθενών της.
- Η διανομή των περιστατικών προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές γίνεται από τον υπεύθυνο της κλινικής.
- Ασθενείς με οξεία συμπτωματολογία έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
- Για τους ασθενείς, των οποίων τα προς θεραπεία δόντια πρόκειται να αποτελέσουν μέρος προσθετικής εργασίας, θα γίνεται μέριμνα να μην υπερβαίνουν τα εύλογα διαστήματα αναμονής σε συνάρτηση με το σχέδιο θεραπείας της ΚΣΑΑ.
- Μετά την ολοκλήρωση του περιστατικού, ο μεταπτυχιακός φοιτητής της Ενδοδοντίας θα παραδίδει στο θεράποντα προπτυχιακό φοιτητή μια τελική ακτινογραφία καθώς και τα στοιχεία της χημικομηχανικής επεξεργασίας και έμφραξης (μήκη εργασίας, κύριο ακρορριζικό εργαλείο, χώρος για άξονα).
- Ο προπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να ενημερώνει αμέσως τον υπεύθυνο ομάδας φοιτητών για την περάτωση του περιστατικού του στην ενδοδοντία.
2. Προπτυχιακές. Παραπομπές ασθενών μπορούν να γίνουν:
(α) Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής για τη διεξαγωγή εξαγωγών που περιλαμβάνονται στο Σ.Θ. του ασθενούς. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση υλοποίησης του Σ.Θ. των ασθενών της ΚΣΑΑ ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο Διαδικασίας Εξαγωγής Δοντιών. Οι εξαγωγές των δοντιών που περιλαμβάνονται στο υπογεγραμμένο Έντυπο Σχεδίου Θεραπείας καταγράφονται ηλεκτρονικά από τη Γραμματεία της ΚΣΑΑ και ακολουθεί η διεξαγωγή των εξαγωγών. Το προσωπικό της ΚΣΑΑ θα πρέπει να υπογράφει τις εξαγωγές επί του εντύπου Σ.Θ. της ΚΣΑΑ. Εάν στη συνέχεια αποφασισθεί εξαγωγή και άλλων δοντιών που δεν περιλαμβάνονται στο υπογεγραμμένο Έντυπο Σχεδίου Θεραπείας θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Σ.Θ. ηλεκτρονικά από τον υπεύθυνο των φοιτητών πριν τον προγραμματισμό αυτών των εξαγωγών.
(β) Κλινική Στοματολογίας. Σε περίπτωση παραπομπής του ασθενή στην κλινική της Στοματολογίας για εξέταση, θα πρέπει ο ίδιος ο φοιτητής να κλείσει το ραντεβού στη Στοματολογία.
(γ) Κλινική Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου (ΚΑΣΠ). Όταν στον ασθενή συντρέχουν προβλήματα του στοματογναθικού συστήματος και θεραπεύεται από 5ετή φοιτητή, τότε καλείται να τον εξετάσει, άμεσα, κάποιος από το προσωπικό της (ΚΑΣΠ), σε ώρες κλινικής 08.30-12.30. Σε περίπτωση ασθενή που θεραπεύεται από 4ετή φοιτητή, ο φοιτητής κλείνει ο ίδιος ραντεβού στην ΚΑΣΠ, τις προαναφερόμενες ώρες.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό της ΚΣΑΑ, του κάθε γνωστικού αντικειμένου, είναι εκείνο που κρίνει την αναγκαιότητα της παραπομπής σε άλλη προπτυχιακή κλινική. Η παραπομπή ασθενή σε προπτυχιακή κλινική γίνεται ηλεκτρονικά από τον υπεύθυνο των φοιτητών. Εξαίρεση αποτελεί η παραπομπή ασθενή στη Διαγνωστική και στην Κλινική Επανάκλησης του Ασθενή, όπου η παραπομπή γίνεται συμπληρώνοντας το Έντυπο Παραπομπής σε Άλλη Κλινική, το οποίο υπογράφεται από τον υπεύθυνο των φοιτητών.
Πληρωμές οδοντιατρικών πράξεων και οδοντοτεχνικών εργασιών
1. Οδοντιατρικές πράξεις.
Κάθε οδοντιατρική πράξη έχει συγκεκριμένο κόστος, που χαρακτηρίζεται ως νοσήλιο. Μέσα στον ηλεκτρονικό φάκελο είναι καταχωρημένο το νοσήλιο της κάθε οδοντιατρικής πράξης. Στην καρτέλα των εναλλακτικών σχεδίων θεραπείας, το συνολικό κόστος των νοσηλίων και το οδοντοτεχνικό, υπολογίζεται ηλεκτρονικά αυτόματα.
- Το νοσήλιο μπορεί να πληρώνεται από τον ασθενή σταδιακά κατά την εξέλιξη της πράξης (διαδικασία προκαταβολής) ή εφάπαξ (προ της ολοκλήρωσης ή με την ολοκλήρωση της πράξης). Προκειμένου ο ασθενής να μπορεί να πληρώσει νοσήλια μίας συγκεκριμένης οδοντιατρικής εργασίας πρέπει η εργασία αυτή να έχει εγγραφεί στον ηλεκτρονικό φάκελο και να έχει τεθεί σε κατάσταση «εξέλιξη». Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση κάθε πράξης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα πρέπει να έχει γίνει και η αποπληρωμή-εξόφλησή της.
- Η πληρωμή γίνεται στο Ταμείο (ισόγειο Παλαιού Κτηρίου) και ώρες 08.00-15.00. Την πραγματοποιεί απευθείας ο ίδιος ο ασθενής ή ο φοιτητής, με χρήματα που του έχει δώσει ο ασθενής.
- Όλοι οι ασθενείς, ανεξάρτητα του ασφαλιστικού φορέα που ανήκουν, πληρώνουν το ίδιο νοσήλιο. Με απόφαση Γ.Σ. της Σχολής, απαλλαγής νοσηλίου δικαιούνται μόνον οι φοιτητές της Οδοντιατρικής, τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και όλοι οι εργαζόμενοι στην Οδοντιατρική. Με την ίδια απόφαση, έκπτωση νοσηλίου 50% δικαιούνται οι φοιτητές Ιατρικής, τα μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΚΠΑ (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) και 20% τα παιδιά αυτών.
- Για την πληρωμή δεν απαιτείται κάποια εντολή είναι, όμως, απόλυτα απαραίτητο η πράξη να έχει εγγραφεί στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή και να έχει τεθεί σε εξέλιξη. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή.
- Είναι σημαντικό να προτρέπει ο φοιτητής τον ασθενή σε σταδιακή αποπληρωμή, ανεξάρτητα του ποσού που μπορεί να καταβάλει, ιδιαίτερα για εργασίες μεγάλης διάρκειας. Ο αριθμός των προκαταβολών είναι απεριόριστος, μέχρι τη συμπλήρωση του συνολικού ποσού κόστους του Σ.Θ.
- Ειδικά για την εξόφληση προσθετικών εργασιών, λόγω του υψηλού κόστους συγκριτικά με τις υπόλοιπες πράξεις και της εμπλοκής και του οδοντοτεχνικού κόστους, είναι υποχρεωτικό ο ασθενής να έχει εξοφλήσει το νοσήλιο της Σχολής πριν το ραντεβού της λήψης του αποτυπώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν θα επιτρέπει τη συνέχιση της εργασίας του φοιτητή.
- Στον κανονισμό των ασθενών της Σχολής, αναφέρεται: «Σε περίπτωση διακοπής της θεραπείας από την πλευρά του ασθενούς ή του φοιτητή, ο ασθενής οφείλει να αποπληρώσει τις οδοντιατρικές πράξεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί»
- Στον κανονισμό των ασθενών της Σχολής, αναφέρεται: «Σε περίπτωση που οι ασθενείς διαθέτουν οδοντιατρική περίθαλψη από τον ασφαλιστικό τους φορέα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι: καταγραφή στο βιβλιάριο ασθενείας των οδοντιατρικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, πληρωμή των νοσηλίων από τους ασθενείς στο Ταμείο της Σχολής και υποβολή των σχετικών αποδεικτικών στον ασφαλιστικό τους φορέα (απόφαση Γ.Σ. 13.11.2007).
2. Οδοντοτεχνικές εργασίες
α) Συνιστάται, μαζί με το αποτύπωμα να δίνεται στο εργαστήριο, ως προκαταβολή, το 50% του συνολικού κόστους και, β) Το υπόλοιπο 50% αποπληρώνεται, υποχρεωτικά, στο ραντεβού της «πρόβας του μεταλλικού σκελετού» (για ακίνητες αποκαταστάσεις) και του αντίστοιχου της «σύνταξης των δοντιών» (για κινητές).
Συνοπτικά, όσον αφορά στις προσθετικές εργασίες, ο ασθενής υποχρεούται να έχει εξοφλήσει το νοσήλιο της Σχολής πριν το ραντεβού της λήψης του αποτυπώματος και να έχει εξοφλήσει το οδοντοτεχνικό κόστος πριν την παράδοση/συγκόλληση της προσθετικής εργασίας.
Οι φοιτητές και οι επιβλέποντες δεν θα παραδίδουν/συγκολλούν εργασίες εάν είναι ανεξόφλητες.
Το οδοντοτεχνικό εργαστήριο θα πρέπει, στην τελική συνεδρία παράδοσης, να αποστείλει το αντίστοιχο τιμολόγιο, το οποίο παραδίδεται στον ασθενή μέσω του φοιτητή αφού έχει υπογραφεί από ένα μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της Προσθετικής. Ένα αντίγραφό του παραδίδεται από το φοιτητή στη γραμματεία της ΚΣΑΑ και φυλάσσεται εκεί.
Συνεργασία με τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια
Η Οδοντιατρική Σχολή έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία συγκεκριμένων οδοντοτεχνικών εργαστηρίων (Κατάλογος Συνεργαζόμενων Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων), τα οποία συμμετείχαν σε ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε η Σχολή και αποδέχτηκαν τους όρους συνεργασίας τους καθώς και συγκεκριμένο, κλειστό τιμολόγιο ανά πράξη (Τιμολόγιο Οδοντοτεχνικών Εργασιών).
Ο φοιτητής είναι ελεύθερος να επιλέξει το εργαστήριο που θα συνεργαστεί αλλά αυτό θα πρέπει να ανήκει στον κατάλογο των συνεργαζόμενων εργαστηρίων.
Η επιλογή του εργαστηρίου γίνεται από το φοιτητή κι όχι από τον ασθενή, τον οποίο δεν είναι υποχρεωμένος ο φοιτητής να ενημερώνει σχετικά με το εργαστήριο επιλογής του.
Ο μοναδικός που έρχεται σε επαφή με το οδοντοτεχνικό εργαστήριο είναι ο φοιτητής και ποτέ ο ασθενής, γεγονός που απαγορεύεται νομικά.
- Ο φοιτητής δεν μπορεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε άλλο εργαστήριο εκτός του καταλόγου.
- Το κόστος για τον ασθενή είναι η αναγραφόμενη στον κατάλογο τιμή ανά οδοντοτεχνική εργασία.
- Τα σημεία αυτής της συνεργασίας που αφορούν στο φοιτητή, είναι τα ακόλουθα:
- Κάθε εργασία που παραδίδεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, σε οποιοδήποτε στάδιο, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από τo Έντυπο Επικοινωνίας με Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο. Το εργαστήριο θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει αυτό το έντυπο με οδηγίες ανά εργασία και ανά στάδιο, υπογεγραμμένο από τον υπεύθυνο προσθετικής του περιστατικού, τις οποίες οδηγίες θα πρέπει να ακολουθεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το εργαστήριο να αναλαμβάνει ή να κατασκευάζει οδοντοτεχνική εργασία χωρίς υπογεγραμμένο το Έντυπο Επικοινωνίας με Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο.
- Κάθε αποτύπωμα θα πρέπει να παραδίδεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο σε ειδικό δοχείο (διατίθεται στην εργαλειοδοσία) αφού έχει προηγηθεί απολύμανσή του και το εργαστήριο θα πρέπει να αποστέλλει την εργασία, σε όλα τα στάδια κατασκευής της, σε ασφαλή δική του συσκευασία
- Η παραλαβή και η παράδοση των εργασιών στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο θα γίνεται από και προς το φοιτητή, στο κτήριο της Οδοντιατρικής Σχολής.
- Οι ώρες παραλαβής-παράδοσης είναι το πρωί περίπου στις 8:00 πμ, το μεσημέρι περίπου στις 12:30 μμ και το απόγεμα στις 16:30 μμ (ώρες έναρξης και λήξης κλινικής) εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό με το φοιτητή. Απαγορεύεται η συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη στο χώρο της ΚΣΑΑ.
- Ο μέγιστος χρόνος παράδοσης συγκεκριμένης εργασίας από το εργαστήριο είναι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή της εργασίας.
- Στα ενδιάμεσα στάδια των ακινήτων εργασιών (π.χ. δοκιμή σκελετού και δοκιμή μπισκότου) θα πρέπει η εργασία να αποστέλλεται από το εργαστήριο με τον αρθρωτήρα.
- Μετά το πέρας της εργασίας, ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στο εργαστήριο τον αρθρωτήρα και οτιδήποτε άλλο μη-αναλώσιμο του έχει σταλεί.
- Τα μεταλλικά δισκάρια αποτύπωσης θα πρέπει να επιστρέφονται στο φοιτητή, καθαρισμένα, σε διάστημα μίας εβδομάδας κατά μέγιστο και ο φοιτητής να τα παραδίδει στην εργαλειοδοσία.
- Το αποτύπωμα, πριν την αποστολή του στο εργαστήριο, ελέγχεται τόσο από το φοιτητή όσο και από το υπεύθυνο μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού της Προσθετικής, το οποίο και υπογράφει το έντυπο επικοινωνίας.
- Το εργαστήριο θα πρέπει να διατηρεί ένα δεύτερο άκοπο εκμαγείο αναφοράς (ελέγχου) μέχρι την παράδοση/συγκόλληση της εργασίας στον ασθενή.
- Στην περίπτωση ανάγκης για επανάληψη της προσθετικής εργασίας θα γίνεται αρχική επικοινωνία με το εργαστήριο από τον υπεύθυνο προσθετικής της ομάδας και το εργαστήριο θα πρέπει να επαναλάβει την εργασία χωρίς χρέωση. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την υπαιτιότητα ή όχι του εργαστηρίου θα εκτιμάται το περιστατικό από τριμελή ομάδα μελών ΔΕΠ, αποτελούμενη από τους δύο υπεύθυνους κλινικής της Ακίνητης και Κινητής Προσθετικής και τον υπεύθυνο του περιστατικού. Σε περίπτωση που κριθεί ότι λόγω υπαιτιότητας του εργαστηρίου απαιτείται επανάληψη της εργασίας και το εργαστήριο αρνηθεί να την επαναλάβει τότε θα διακόπτεται η συνεργασία.
Σεμινάριο Σχεδίου Θεραπείας
Το σεμινάριο αυτό έχει ως σκοπό: α) να εξοικειώσει τους φοιτητές με τον τρόπο κατάρτισης του σχεδίου θεραπείας ενός ασθενούς, που αντιμετωπίζει το σύνολο των οδοντιατρικών προβλημάτων, ακολουθώντας συγκεκριμένες αρχές και, β) να προσθέσει εμπειρία στους φοιτητές μέσα από την εκπόνηση σχεδίων θεραπείας σε όσο το δυνατόν περισσότερα κλινικά περιστατικά, ποικίλου βαθμού πολυπλοκότητας.
Η πραγματοποίηση αυτού του σεμιναρίου γίνεται στο 7ο, 8ο, 9ο και 10ο εξάμηνο. Στο 7ο εξάμηνο πραγματοποιείται σε ώρες εκτός κλινικής, με βάση τον Οδηγό Προπτυχιακών Σπουδών και έχει εισαγωγικό χαρακτήρα. Στα επόμενα εξάμηνα πραγματοποιείται κάθε 2 ή 3 εβδομάδες από το εκπαιδευτικό προσωπικό της κάθε ομάδας με το οποίο οι φοιτητές επεξεργάζονται κλινικό/α περιστατικό/α το/α το/α οποίο/α έχουν μελετήσει προηγούμενα και οι ίδιοι ανά υποομάδες.